Costa Rica- naturfotografens paradis

loading...Costa Rica hör till en av de mest variationsrika platserna på jorden med en oerhörd biologisk mångfald. Med över 500.000 arter hittar man här nästan 5% av världens alla arter. Beläget i Centralamerika med över 25% av mark skyddad som nationalparker eller reservat är det ett paradis för naturfotografen. Här finns många karismatiska djur och fåglar så som de majestätiska arapapegojorna, tukaner, praktquetzal, kolibrier, apor, sengångare, kattdjur och tapirer, Costa Rica är många naturfotografers drömresemål.

Med profesionell vildmarksguide/fotoguide som turledare kombinerat med de främsta lokala guiderna tar vi dig som deltagare till de platser  som är de allra mest besöksvärda för naturfotografen. Under drygt 14 dagar täcker vi både de nordliga delarna och de mer avlägsna sydliga delarna av Costa Rica. Resan ger deltagaren möjligheter att fotografera Costa ricas mest ikoniska arter. Under resan får du stöd av den medföljande turledaren/fotoguiden i ditt fotograferande. Oavsett  din erfarenhet inom naturfotografering, kommer du att få ett skräddarsytt stöd så att du får ut det mesta av din resa rent fotomässigt. Under utvalda kvällar har vi även workshops och går igenom lite av de bildmaterial vi tagit under dagarna för att kanske ge varandra en möjlighet att utveckla vårt fotograferande.

Missa inte chansen att följa med på denna fantastiska resa!

    
Reseinformation  

Preliniminärt datum
Mars 2022

Kontakta EcoWatch för mer information


   
                     
Kostnad
Prisindikation:  35 000 kr vid full grupp
Kontakta EcoWatch för närmre information

Gruppstorlek: Max 9  deltagare


Vad ingår i resans kostnad
Allt boende från och med upphämtning i San Jose fram till avslut i San Jose.  Alla måltider ingår då vi befinner oss på lodgerna.

Vad ingår inte
Internationellt flyg.
Måltider utöver dem som blir på lodgerna, som t.ex då vi färdas mellan boenden står deltagaren själv för.  Dryck och snacks mellan måltider står även deltagare själv. Mer utförlig information fås vis bokning.

 

Särskilda krav
Inga särskilda krav. Vandringarna är  vanligtvis inte krävande utan kräver normal god kondition. Man får räkna  med temperaturer på över 30 grader under dagarna vissa boenden  har ej
air condition.
 


Boende
Vi bor lodger under resan.  Lodgerna har för Costa Rica god standard med alla bekvämligheter, måltider serveras på lodgerna. Laddningsmöjligheter för kamerautrustning finns på samtliga boenden.

 
Kläder och personlig utrustning
Information ges vid bokning.

Fotoutrustning
Information ges vid bokning.

Anmälan
Fyll i  intresseanmälan längst ner till vänster  eller via boka resa i menyn längst upp så blir du kontaktad.

 

Fokus och höjdpunkter under resan

Arapapegojor, döskalleapor, och tapirer i Cocovado nationalpark, ett av Costa Ricas finaste regnskogsområden
Under resan besöker vi den sydligaste delen av Costa Rica,  här finns många intressanta platser som hör till de mer avlägsna, "vilda" och lite mer svårtillgångliga platserna i Costa Rica. Vi bor på en fantastisk plats precis i utkanten av Corcovado nationalpark där det bokstavligen kryllar av liv. Man vaknar till ljudet av de morgonpigga arapapegojorna som flyger i flockar förbi lodgen där vi bor, vrålapor som ropar in morgonen. Man behöver knappt lämna lodgen då  djurlivet finns precis runtomkring. Lodgen hör till de bästa platserna i Costa rica för att fotografera de majestätiska färgranna ljusröda arapapegojorna. Från taket på lodgen kan man fotografera dem i jämnhöjd och ovanifrån när de kommer flygandes förbi lodgen. Det är en fantastisk syn att få se dem komma flygandes i morgonljuset över regnskogen. Bättre plats för att fotografera dessa fantastiskt vackra fåglar och Costa Ricas övriga fauna är svårt att hitta!  I övrigt finns Costa Ricas alla fyra aparterna i området , har man lite tur får man även se regnskogens största däggdjur, tapiren. Fågellivet är rikt i området och man behöver inte leta länge för att hitta intressanta fotomotiv!

Fotografera större soldatara, kungsgam och mycket annat från förstaklassiga gömslen i den nordliga delen av  Costa Rica   
Vi besöker även de nordliga delarna av Costa Rica. Vi fokuserar förstås på de områden som hör till de mest artrikaste och fotomässigt mest intresssanta. Vi besöker en plats som förhoppningsvis ger oss möjlighet att fotografera den hotade större soldataran. Soldataran är sällsynt i Costa Rica och hotad men i området vi besöker finns det goda chanser att få fotografera dem då de har häckar i området. Vi anläder precis när ungarna börjat lämna sina bon, detta ger goda förutsättningar att få fotografera dem. Vi kommer även att nyttja ett antal utplacerade gömslen för att fotografera fåglar och djur i området. En intressant fågel som finns i området som vi kan få fotografera från gämsle är den för gamfåglar färgranna kungsgamen.  Området vi besöker hör till det mest fågelartrikaste områdena i Costa Rica så det är mycket som kan dyka upp under timmarna vi sitter i gömslena.  

Vandra bland trädkronorna i  den trollska molnskogen med chans till praktquetzal, pilgiftgrodor och apor
Djurlivet i regnskogen kan ofta vara svårt att nå och få möjlighet att fotografera då de oftast uppehåller sig högt uppe i trädtopparna. I ett område, Monterverde, som är beläget i den nordvästra delen av Costa Rica får vi möjlighet att bokstavligen vandra uppe bland molnregskogens trädkronor. En 3 km lång slinga med hängbroar har byggts uppe bland trädkronorna och man får därav den unika möjligheten att komma upp i jämnhöjd med molnregskogen djurliv.  Detta ger väldigt bra möjligheter att fotografera djur och fåglar som annars kan vara svåra att få se och inte minst fotografera. Området hör även tillen av de platser som ger störst chans att få fotografera den fantastiskt färgranna fågeln praktquetzalen som endast återfinns i molnregnskogarna.


Program      


Vi börjar vår resa med att resa norrut för att besöka en forskningsstation som ligger inom ett område av orörd primär regnskog. I området har 450 fågelarter registrerats, ungefär hälften av alla Costa Ricas fågelarter! Det är inte bara en av de bästa platserna att hitta många fågelarter utan platsen erbjuder även en stor biologisk mångfald. Vi kommer att guidas av lokal guide/forskare i forskningsstationens kringliggande regnskog vilket brukar ge goda fotomöjligheter.

Efter en natt på forskningsstationen fortsätter vi norrut mot den Nicaraguanska gränsen i jakt på den utrotningshotade större soldataran, en vacker och sällsynt arapapegoja som bara kan ses på ett fåtal platser i Costa Rica. Området vi besöker är en häckningslokal för soldataror så vi har god chans att få se dem och fotografera dem. Vi kommer även att använda gömslen för att fotografera öven andra fågelarter i området, i ett gömsle har man god chans att få se och fotografera den vackra kungsgamen. Vi planerar att tillbringa tre dagar på detta område.

Efter en tidig fotosession på morgonen fortsätter vi vår resa till Monteverde. Monteverde är ett intressant område med molnregnskog. I denna park har man byggt en 3 km slinga med hängbroar högt uppe bland träkronorna vilket erbjuder en perfekt möjlighet att fotografera fåglar, apor och andra vilda djur högt uppe bland trädkronorna. Har man tur kan man även få chans att fotografera den sällsynta och vackra fågeln- praktquetzal som ofta ses i området. Vi bor en natt i Monteverde och får en eftermiddag/kväll och tidig morgon för att uppleva den fantastiska molnregnskogen.

Efter morgonens fotosession i Monteverdes skogar kör vi nu söderut, vi reser till de mest avlägnsa och orörda områdena i Costa Rica. Området vi besöker är en riktig utpost dit bara ett fåtal turister  tar sig. Vi kommer att köra på leriga småvägar över bäckar och in i regnskogen för att ta oss till denna magiska plats nära den världsberömda nationalparken Corcovado. Under kommande dagar kommer vi att uppleva ett av Costa Ricas sanna vildmarksområden! Vi kommer under denna etapp av resan lägga stor fokus på att fotografera den karismatiska sällsynta ljusröda aran som är talrik i området. Vi kommer att bo på några av de mest absoluta bästa ställena för att fotografera ljusröda aror i Costa Rica. Stora flockar med aror brukar ofta passera rätt framför den lodge vi bor på, ofta kan man fotografera direkt från lodgens terass! Bortsett från aror vi kommer att få en chans att fotografera många av Costa Ricas andra djur. Alla arter av Costa ricas apaarter finns här. Den utrotningshotade ekorrapan och spindelapan är fortfarande ganska talrikt förekommande i området. Vi kan även stöta på tapir det största däggdjur som man kan hitta i regnskogen. Den biologiska mångfalden är otrolig inom detta område och det finns något att fokusera på vart man än går! Om det finns en önskan att ta sig djupare in i Corcovado nationalparks mäktiga regnskog kan det även ordnas som en tilläggsaktivitet. Efter 5 dagars fotografering i området reser vi åter norrut igen tillbaka mot San Jose. Vi anländer och avslutar resan i San Jose sent på eftermiddagen. Man bör räkna med att göra en övernattning i San Jose innan flyget tillbaka hem, man bör alltid ha lite buffertid då vägar och trafikhinder kan fördröja återkomsten till San Jose. bara. Det finns naturligtvis även en möjlighet att förlänga resan och fortsätta på egen hand efter resans avslut i San Jose.


 

GAlleri- Costa RicaOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Costa Rica