Katmai National Park- Hallo Bay/ Bear Creek

loading...

Det här är den STORA björnresan som bjuder på möjligheter till att få fantastiska björnbilder. Under denna tur besöker vi två platser som hör till Katmaikustens och kanske även världens absolut bästa platser för att fotografera laxfiskande grizzlybjörn. Genom kombinationen av dessa två platser  får man en stor variation både fotomässigt och  upplevelsemässigt.  I Hallo Bay får man möjlighet att fotografera björn som  jagar lax under lågvatten i havet. Det är en fantastisk upplevelse att sitta och titta ut över havet med ibland upp mot så många som 15 björnar framför sig som jagar lax med havsbandet i bakgrunden. Landskapet i Hallo Bay är spektakulärt med glaciärklädda berg, ständer, hav och stora grässfält vilket ger chans till att få väldigt fina bilder med lanskap och björn. Vid Bear Creek har man chans att få riktiga fina actionbilder på björn när de på nära håll jagar lax i de grunda älvarna. Laxälven mynnar ut vid en vacker  lagun där vi även har vår camp. Landskapet vid Bear Creek är även spektakulärt omgivet av höga berg.

Katmai National Park hör generellt till bland världens björntätaste med absolut störst täthet vid och runt omkring laxälvarna. Björnarna på många av dessa platser är extremt toleranta och likgiltiga inför människors närvaro och man kan komma dem ovanligt nära. En av grunderna till björnarnas unika tolerans och förtroende för människan är att björnarna inom Katmai National Park under en lång tid varit skyddade från jakt, de ser därför inget hot i människan. Guidade grupper kommer även till många av de laxälvar där det finns mycket björn för att skåda björnarna och en positiv tillvänjning vid människors närhet har då skett, många individer blir såkallat habituerade (positivt tillvanda vid människor). Genom att ett förtoende mellan björn och människa skapats så kan man på vissa platser få möjlighet att vid älvarna sitta och fotografera björnarna på riktigt nära håll när de fiskar lax. Björnar kan ibland passera bara på några meters avstånd. Ibland kan man även få det ultimata beviset på förtroende genom att en björnhona lägger sig och diar sina ungar precis intill där man sitter! Det är en otrolig och magisk upplevelse att få en chans till att få uppleva deras värld. 

Förutom björn har man chans att på dessa två platser  få fotografera och skåda Katmais övriga rika djurliv. Varg finns på bägge plater och har man tur kan man få chans att fotografera varg som precis som björnarna utnyttjar laxen som föda. Orädda rävar brukar ibland dyka upp inte minst i Hallo Bay, det är inte ovanligt att man får sällskap av dem vid tältcampen när man äter frukost. Stora alaskaälgar kan man ibland ibland få se speciellt under septembermånad.  Det finns även ett rikt fågelliv, vadare, simfåglar, och rovfåglar så som vithövdad havsörn, pilgrimsfalk, kärrhök och jaktfalk. 

Platserna vi besöker är svårtillgängliga och nås endast med små chartrade flyg eller båt, därför är det oftast  få andra besökare.  Vi reser alltid i små grupper max 6-7 personer. Istället för att övernatta på en lodge eller på båt, bor under denna tur  istället i tältcamp på nära vandringsavstånd till händelsernas centrum. På så sätt missar vi inte en sekund av intressanta händelser som man annars kan missa då man transporterar sig fram och tillbaka från lodge eller båt.  Denna fotoexpeditionen ger en drömmöjlighet till fantastiska björn- och naturbilder, bättre chans till den perfekta  björnbilden kan man knappast få. Kom med på denna tur och förverkliga din björndrömbild!
 

    
Reseinformation                          

Datum  2020- prelimärt datum

(Fler datum  kan även vara aktuella kontaka EcoWatch för mer  information). Resorna arrangeras årligen.

Kostnad
45 500 kr.  Kostnaden är  exkl. internationell flygbiljett samt flyg till o från Kodiak Island. Två nätter på hotell, dubbelrum,  ingår. Önskas enkelrum kan det fås för ett tillägg på 1400kr. 

Boende 
Under turen bor vi i tältcamp. Två nätter  hotell ingår på Kodiakön. En natt vid ankomst natten innan utflyg till Katmai samt en natt i anslutning till den dag vi kommer tillbaka från fält. Ibland kan vädret hindra en från att flyga ut den planerade dagen, eventuella extra övernattningar på hotell pga dåligt väder står deltagare själv för.


Särskilda krav
Det är viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition. Vi kommer att vandra några kilometer varje dag till och från tältcamp men det är dock frågan om lätt vandring.

Vad ingår i resans kostnad
All guidning, chartrat flyg till och från Katmai National Park från Kodiak Island, nödvändig specialutrustning. Alla måltider i fält ingår, eventuella övriga måltider på restaurang står deltagare själva för.

Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
Sovsäck och liggunderlagRegnskydd för kamera och utrustning!

Anmälan
 Via  intresseanmälan längst ner till vänster eller via boka resa i menyn längst upp så blir du kontaktad.


Efter anmälan får man mer detaljerad information om området vi reser till samt en utförlig utrustningslista.
 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

10 sept. Ankomst till  Kodiakön. Ni får vid ankomst information och en genomgång inför flyget ut till den första destinationen Katmai- Hallo Bay dagen efter.

 11-15 sept. Om allt klaffar med vädret planerar vi att under denna dag flyga med sjöflyg ut till Hallo Bay. De mindre sjöflygen är väderberoende, vädret kan ibland vara för tufft för att flyga och man får vara beredd på att man kan få vänta innan man kan flyga ut, ibland även någon dag. Väl uppe i luften tar flygturen ca 1 timme. Vid klart väder kan man under färden blicka ut över ett fantastiskt vildmarkslandskap med mäktiga berg, glaciärer och grässlätter. När vi anlänt i Hallo Bay slår vi upp vår tältcamp 3-4 kilometer bort från laxälvarna där björnar oftast håller till. Under kommande 4 dagarna kommer vi att på ett unikt nära håll kunna fotografera/skåda björnar när de jagar lax i älvarna och ute i havet.  Förutom laxfiskande björnar har man även goda möjligheter till att få fotografera björnar som rör sig på de stora grässlätterna- stora hannar, honor med ungar, björnungar som leker mm. I och med att vi stannar inom samma område under flera dagar har vi chans att få fotografera och bevittna många olika händelser och beteenden. Efter några dagar lär man sig även att känna igen vissa individer vilket oftast gör det hela lite mer intressant. Förutom björnar har man även chans att få se och fotografera varg. Man kan ofta höra de yla under tidig morgon samt se spår efter dem längs stranden. Fågellivet är rikt med bland annat mäktiga vithövdade havsörnar längs älvarna, jakt- och pilgrimsfalk kan även ibland ses jaga fågel över slätterna.  

 15-19 Sept:  
Dag fem  flyger vi söderut från Hallo Bay till Bear Creek, flygturen tar bara ca 20 min men bjuder under denna korta tid på en fantastisk utsikt! 
Vid ankomst sätter vi camp vid en liten lagun som finns i området, från campen har man en direkt vy över den älvmynning där björnarna jagar lax som mest. Älvmynningen ligger endast ca 500 meter från vår camp så man behöver inte gå så långt för att komma till aktivitetsplatsen. Björnar jagar även lax en bit upp längs älven och vi gör en del vandringar längre upp i dalgången. Längre uppströms där älven blir grundare blir det ofta väldigt bra möjlighet till att få fotograferar björn som springer fram och tillbaka i sina försöka att fånga lax. Det kan bli en hel del action! 
 

20 sept . Vårt flyg kommer och hämtar upp oss någon gång under dagen för att ta oss tillbaka till civilisationen. Återigen är upphämtningen beroende på väder och vid dåligt väder kan vi få vänta någon dag eller alternativt bli hämtade någon dag innan. 

Bufferdagar:  Vi rekommenderar att ha  en eller två dagar som buffert  innan vidare flyg från Kodiak och  internationellt flyg hem efter avslutad tur för att försäkra sig emot förseningar på grund av dåligt väder. Man kan uttnyttja bufferdag/dagar till att upptäcka Kodiakön, det finns t.ex. dagsturer med båt för att fotografera val, havsutter, säl och fågel. Om man vill ha lite fler bufferdagar kan man även med fördel planera ett besök till Denali nationalpark eller någon annan destination I Alaska efter turen för att utnyttja den extra tiden på bästa sätt.  EcoWatch hjälper gärna till med förslag om det önskas. 


 

GAlleri- Katmai National Park


Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resan


Karta- Alaska, HAllo BAy