Kanada- Spirit Bear och varg i Great Bear Rainforest

Under denna resa får man inte bara en chans att under en och samma resa fotografera de legendariska vita björnarna (spirit bears) utan även de  unika ölevande vargarna som finns i området. En kombination av två väldigt unika fotoresor. 

Under resans första del börjar vi med att fokusera på att få fotogafera de unika övargarna. Vargarna i området skiljer sig genetiskt från övriga vargunderarter och många forskare menar att de borde klassifieras som en egen underart. Vi startar turen från den lilla kustbyn Prince Rupert och beger oss då med egen båt till några av de mest avlägsna öar inom Gret Bear Rainforest.  På dessa avlägsna öar förekommer det varg som inte är speciellt skygga för människor då de sällan besöks av andra människor. Under de senaste åren har vi  besökt dessa områden kontunuerligt så att vargarna nu blivit positivt habituerade (tillvänjda) inför människors närhet, de ser därav inte något hot i människan. Vi har utvecklat en ömsesidig respekt där vargarna på ett avslappnat sätt kan komma väldig nära. Det finns inte många platser i världen där man har chans att få uppleva varg  på ett så här nära håll!  Under tidigare resor har vi vissa gånger även haft turen att få uppleva hela vargflocken med dess årvalpar på riktigt nära håll vilket är något helt fantastiskt att få uppleva.

Vi bor och sover under hela vår vistelse i fält på en båtplattform intill vargöarna.  På båtplattformen bor vi i tält.  Vi bor alltså inte ombord på en traditionell bobåt utan boformen kan jämföras med en tältcamp. Turen är därför för de som är villiga att campa under enklare förhållanden, något som är  väl värt för att få chans att komma vargarna nära. Trots tidigare resors framgång så bör man vara medveten om att vargar rör sig över stora områden och det finns aldrig några garantier för vad man kommer att få uppleva. Man får vara nöjd även om man "bara" skulle få fotografera varg vid några tillfällen under resan. 


Under resans andra del så skiftar vi fokus och beger oss djupare in i de tempererade regskogarna för att söka efter de legendariska vita björnarna.  Spirit bears är sällsynta och finns främst på ett begränsat antal öar utmed British Columbias kust. Dess utbredningsområde domineras av mäktig svårtillgänglig tempererad regnskog. Björnarna lever här ett liv i det dolda. Vår lokala guide har hittat de allra bästa och säkraste platserna för att få chans att fotografera dem.  Vi har hitills under alla våra resor fått chans att fotografera dem. Spirit bear eller andebjörn som de kallas på svenska är mytomspunnen och har ansetts som helig bland ursprungsbefolkningen som levt i området. Andebjörnar tillhör en speciell underart av den vanliga amerikanska svartbjörnen kallad för kermodebjörn (Ursus americanus kermodei). Kermodebjörnar finns inom ett begränsat område längs British Columbias kust. Ungefär 10 % av kermodebjörnarna är vita. Det är en speciell genuppsättning som bidrar till dess unika färg. Om bägge föräldradjur bär på denna gen så kan avkomman bli vit. Man uppskattar att den totala populationen av kermodebjörnar ligger mellan 700- 2000 men ingen vet med säkerhet, ca 100-200 av dessa är "spirit bears".  

Under de dagar vi fotograferar spirit bears bor vi  bekvämt på ett B&B på en ö som är närliggande till de plaser som vi söker efter spirit bears. 

Utöver björn och varg får man även chans att uppleva och fotografera även mycket annnat. British Columbias regnskogskust med dess öar är verkligen unikt och få lämnas oberörda när de väl besökt platsen. Här finns en generell otrolig biologisk mångfald. Ekosystemet och djuren som lever här är till stor del beroende av den enorma mängden lax som leker uppe i älvar och bäckar. Vargar jagar lax i bäckarna precis som björnarna och sjölejon och sälar ses jagar även ofta i älvmynningarna, alla tar del av  överflödet. Under de båtturer vi gör ser vi  ofta även knölvalar, ibland ser man dem även  jaga fiskstim upp mot ytan vilket är fantastiskt att få bevittna.

Ecowatch Expeditions samarbetar med lokala guider som tillhör de lokala First Nations stammarna (indianstammar) som finns i området. Stammarna har historiskt sett haft en speciell relation till djurlivet i deras territorium och känner till de bästa platserna för att hitta dem. Våra lokala guider har guidat många fotografer och filmteam, bland annat för National Geographic. Att använda sig av lokala guider i området är en del av vår ambition att bedriva ekoturism. Våra guider arbetar inte bara med att guida utan arbetar även för ett utökat skydd för djurliv och de områden de lever i. Tyvärr hotas deras levnadsområde som av exploatering och skövling som så många andra platser i världen.  Även laxbeståndet hotas att minska i takt med överfiske och exploatering. Det är viktigt att människor får upp ögonen för denna plats och att det sätts tryck på myndigheterna att stifta stängare regler för att bevara och skydda British Columbias fantastiska kust. Vi hoppas att genom våra resor kunna stödja deras arbete. En del av inkomsten från resorna går även till organisationen Pacific Wild som arbetar för bevarande i området.

Denna resa är en renodlad fotoresa, under resan fokuserar vi på att försöka få möjlighet att fotografera varg under första delen av resan och spirit bears under andra delen av resan.  Spirit bear och vargturer arrangerars även som enskilda turer,  se mer i menyn RESOR.

Är du intresserad, hör gärna av dig per telefon eller skicka en intresseanmälan så får du mer information.

    
Reseinformation 

Datum 2022:
Preiminärt datum
26 aug- 6 septKontakta Ecowatch för prisinformation

Bokning av internationell flygbiljett till Vancouver samt inrikes till Prince Rupert görs av deltagare själv. Vid förfrågan kan EcoWatch hjälpa till med att preliminärboka en flygbiljett som ni sedan själv bekräftar och betalar. 

Särskilda krav

Då vi ofta kommer att befinna oss långt från närmaste samhälle så är det viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition, eftersom vi kommer att göra en del vandringar, dock inga extrema vandringar.

Vad ingår i resan:

Mat
Alla måltider ingår från det att vi lämnat Prince Rupert. Snacks och dylikt står deltagare själv för

Boende
Allt boende ingår förutom natten i Prince Rupert. Vi bor på B&B  samt under enkla förhållanden i tält och båt under vargexpeditionen.

Guidning
All guidning ingår.

Transport
Internationellt flyg ingår inte samt inrikesflyg till/från Vancouver från Prince Rupert. 

Allmänt
Vädret kan ibland vara krävande. Tempererad regnskog betyder förstås ett fuktigt klimat. Man ska vara förberedd på regn men det kan även bli många fina klara dagar under hösten. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Riktigt bra regn- och vindtäta ytterplagg, jacka och byxa. Det kan regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg. När det gäller skor rekommenderas ett par medelgoda vandringskängor sam ett par höga stövlar helst vadarstövlar som kan dra upp en bra bit längs benen,  detta för att ge möjlighet att vada över bäckar och älvar. Dagsryggsäck, allt bör packas vattentätt i packpåsar.

Vid anmälan får ni mer utförlig information om den personliga utrustning som krävs.

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  


Dag 1 . Vi möts upp på morgonen i den lilla byn Prince Rupert som ligger i den nordligaste delen av British Columbias kust . Till Prince Rupert flyger man från Vancouver.  

Dag 2-6. Vi startar tidig denna morgon med vår båt för att bege oss  ut till de avlägsna vargöarna.  När vi nått vargöarna ankrar vi upp intill platser där varg frekvent uppehåller sig. Från tidig morgon till sen kväll befinner vi oss ute i fält och utnyttjar våra dagar maximalt!  Vargarna på dessa avlägsna öar har sällan jagats av människor så de ser inte något direkt hot i oss, har man tur kan de i sin nyfikenhet komma väldigt nära.  


Dag 6-9. Under  expeditionens andra halva fokuserar vi på att få fotografera "spirit bears". Vi reser till ett område som har störst procentuell andel vita kermodebjörnar av alla platser inom Great Bear Rainforest. Vi blir guidade av en lokal guide som tillhör ursprungsbefolkningen i området. Med båt och till fots utforskar vi med hjälp av vår lokala guide de ”hotspots” som finns att besöka inom området. I detta område finns förutom kermodebjörnar även mycket annat att uppleva inte minst det stora antal knölvalar som finns i området,  ofta kan valarna dyka upp väldigt nära  båten. Vi utgår och bor under denna del av resan i en lokal liten by som ligger på en avlägsen ö,  byn är ett mindre indiansamhälle (First Nation). 

Dag 10 . Vid lunch tar vi färjan tillbaka till Prince Rupert för vidare hemresa.

Färdplanen är en riktlinje för turen, den anpassas förstås även efter de rådande förhållanden. Vi lägger upp turen för bästa fotomöjligheter och viltskådning. Björn o vargaktiviteten i vissa områden kan variera från år till år, vi koncentrerar oss på de ställen där det är mest aktivitet vid det tillfälle vi är där.

GAlleri- Great Bear RainforestOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Great Bear Rainforest