Alaska- Katmai National Park med båt

Nu har du möjlighet att till ett pressat pris följa med på fotoexpedition med båt  längs  Katmais kust! Vi har chartrat en egen större båt för att besöka flera fantastiska platser längs kusten. Denna expedition är för dem som hellre vill bo på båt än i tältcamp. Båten är exlusivt chartrad av oss och vi blir en unikt liten grupp för en tur som denna på max 8 deltagare.

Vi kommer att  färdas till de platser längs kusten som för stunden har mest björnaktivitet. Alla platser längs kusten har olika toppar när det gäller laxlek och därav även björnaktivitet, det är viktigt att man besöker rätt plats vid rätt tillfälle. Efter att ha arrangerat turer längs Katmais kust  under 15 år så vet vi när det brukar vara bäst på respektive plats. 

Under vår tur så bor vi bekvämt i hytt ombord på vår chartrade båt. Båten ankrar upp på strategiska platser längs kusten. Från båten färdas vi sedan in  till land med en mindre landsättnigsbåt. Vi beger oss alltid ut i fält tidig morgon för att inte missa morgonljuset, mitt på dagen tar vi lite vila och äter lunch ombord på båten innan vi åter beger oss ut i fält för eftermiddagen och kväll.  

En plats som vi kommer att besöka under denna tur är Hallo Bay. Hallo Bay är ett sant paradis för björn och naturfotografen. Hallo Bay kan räknas till en av världens bästa platser för att fotografera grizzlybjörn. Området hör till ett av de björntätaste i världen. Björnarna är extremt toleranta och likgiltiga inför människors närvaro och man kan komma dem ovanligt nära. En av grunderna till björnarnas unika tolerans och förtroende för människan är att björnarna i Hallo Bay under en lång tid varit skyddade från jakt, de ser därför inget hot i människan. Guidade grupper kommer numera med jämna mellanrum till Hallo Bay och en positiv tillvänjning till människors närhet har skett, många individer har blivit såkallat habituerade. Det unika förtroende mellan björn och människa som har skapats gör att man kan vid älvarna sitta och studera och fotografera björnarna på riktigt nära håll när de fiskar lax. Björnar kan ibland passera bara på några meters avstånd. Ibland kan man även få det ultimata beviset på förtroende genom att en björnhona lägger sig och diar sina ungar precis intill där man sitter! Det är en otrolig och magisk upplevelse att få en chans till att få uppleva deras värld. Naturen i Hallo Bay är även storslagen med stora grässlätter, sandstränder, höga berg och glaciärer. 

Förutom Hallo Bay kommmer vi även att besöka några andra favoritplatser vars namn vi håller för oss själva för att inte det ska bli fler aktörer på dessa platser. En mer känd plats som vi eventuellt kommer att besöka som dock kan nämnas är Geographic harbour. Platsen  ligger längs den allra sydligaste del av nationalparkens kuststräcka. Denna plats erbjuder väldig bra möjligheter för att få actionbilder på björn när de jagar lax i de grunda älvarna. I Geographic Harbour är vi dock oftast inte ensamma, men trots platsens popularitet så är det dock ändå ett begränsat antal besökare tackvare att det är dyrt att ta sig till platsen som endast nås med sjöflyg  eller  båt.  

Under denna tur har man chans att förutom björn även få chans att få fotografera och skåda en del av Katmais övriga rika djurliv. Har man tur kan man få skåda och fotografera varg  som precis som björnarna utnyttjar laxen som föda. Ibland kan de vara relativt oskygga så att man kan komma dem nära. Mäktiga vithövdade örnar brukar även kanta laxälvarna i väntan på att äta laxresterna efter björnarna.  Här finns även ett rikt fågelliv, vadare, simfåglar, och  rovfåglar så som pilgrimsfalk, jaktfalk och kärrhök. Med båt vi även chans att få se en del av det marina djurlivet så som val, späckhuggare, havsutter och säl. 

    
Reseinformation                          

 VId intresse så skicka gärna ett mail med en förfrågan så får du mer information

Kostnad
Kostnaden är beräknad att hamna på  
59 000 kr.  Kontakta EcoWatch för närmre  prisinformation. Kostnaden är  exkl. internationell flygbiljett samt flyg till och från Kodiak Island. 


Svårighetsgrad 
Denna tur är inte speciellt krävande, vi vandrar inte några längre sträckor, max några kilometer per dag. Det är viktigt dock att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem som kan bli akuta under resan. Rådgör i annat  fall med EcoWatch.  

Vad ingår i resans kostnad
All guidning, chartrat flyg till och från Katmai National Park från Kodiak Island, nödvändig specialutrustning så som vadare. 

Alla måltider på båt ingår,  övriga måltider på Kodiak innan avresa  står deltagare själva för.

Boende

På båten har man del av hytt där man bor två och två. Boende på Kodiak innan utflyg till Katmai står deltagare själva för.  Ibland kan vädret hindra en från att flyga ut den planerade dagen, eventuella extra övernattningar på hotell pga dåligt väder står deltagare själv för.
 
Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
 Regnskydd för kamera och utrustning!

Anmälan
Görs via  intresseanmälan längst ner på denna sida eller via boka resa i menyn längst upp. Du blir efter mottagen intresseanmälan kontaktad för mer information


 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Deltagare anländer individuellt till Kodiak Island med övernattning på Kodiak. Ni möts av representat för att bli informerad om flyget ut till  Katmai National Park och båt dagen efter. 

Dag 2: Denna dag flyger vi med sjöflyg ut till Katmai National Park. Sjöflygen är väderkänsliga och man får vara beredd på att man ibland inte kan  flyga angiven tid. Man kan få ibland även få sova någon extra natt på Kodiak i väntan på båttre väder.  Flygturen ut till Katmai tar cirka 1 timme och bjuder vid god sikt på en spektakulär vy över Kodiak och Katmais natur.  Vid ankomst till Katmaikusten ansluter vi till båten som redan ligger ankrad längs kusten. När vi har gjort oss hemmastadda på båten och fått våra hytter beger vi oss ut i fält. 

Dagarna som följer:  Vi skådar och fotograferar de laxfiskande björnarna.  Varje dag bjuder ofta på nya fotomöjligheter; björnar som konkurrerar om de bästa fiskeplatserna, honor som försvarar sina ungar mot stora hannar, honor som lär sina ungar jaga lax, kullsyskon som testar sin styrka genom att leka hejdlöst. Med lite tur kan man även få chans att fotografera laxfiskande varg, något som man  får se som en  bonus.  Vissa år kan det dock dyka upp oskygga individer som man kan komma väldigt nära.  


Dag 8. Sjöflyg kommer och hämtar upp samtliga någon gång under dagen för att flyga tillbaka till Kodiakön. Återigen är upphämtning beroende på väder och vid dåligt väder kan vi få vänta någon dag eller två. 

Bufferdagar:  Vi rekommenderar att ha minst en eller gärna två dagar som buffert efter avslutad tur  innan vidare internationellt flyg hem. Detta för att försäkra sig mot förseningar på grund av dåligt väder. Om tidsplanen håller kan man då uttnyttja bufferdagar med att t.ex. upptäcka Kodiak med egen hyrbil. Man kan  även eventuellt  planera ett besök på egenhand till Denali nationalpark eller någon annan destination som går att ställa in utan kostnad vid försening. EcoWatch hjälper gärna till med förslag om så önskas. 


 

GAlleri- Katmai National Park


Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resan


Karta- Alaska, HAllo BAy