Polen- europeisk bison i europas sista urskog


Under denna resa beger vi oss till Bialowieza nationalpark som ligger i nordöstra Polen för att få uppleva europeisk bison i det vilda. Utbredningen för europeisk bison var en gång i stort sätt över hela Europa utom de allra nordligaste delarna. I Sverige vandrade detta kraftfulla djur ännu i våra skogar för lite mer än 1000 år sedan. Någon gång under 1000-talet utrotades de dock i Sverige. Det blev även tidigt utrotade i övriga Europa. En av de sista populationerna levde kvar i Polen fram till början av 1900-talet. Under första världskriget decimerades tyvärr dock denna stam och år 1919 sköts troligen den sista individen. Polska myndigheter var dock snabba med att starta ett projekt för att återuppbygga stammen med djur i fångenskap i efterkrigstiden för att senare återinföra dem. De var väldigt nära att försvinna för gått men avelsarbetet lyckades och idag finns bison i det vilda främst i Polen, Bialowieza i och runt om nationalparken, och i Vitryssland. Sverige har faktiskt varit delaktiga inom bevarandearbetet. Genom en tidig gåva av bison från Ryska Tsar familjen till Sverige (under tiden då Polen var under Ryssland) så har det hållts bison i hägn i Sverige. Sverige kunde på så sätt bidra med avelsdjur för att återuppbygga stammen. 


Reseinformation                          
 
Kontakta EcoWatch för mer information om kommande resor


Kostnad
10 500 kr exklusive flyg eller färja till Polen.  EcoWatch hjälper gärna till med bokning av färja eller flyg.


Vad ingår:
I resan ingår guideservice o färdledning av engelsktalande lokal guide, frukost & lunch (ej middagar) samt lokal transport. Delatagare och guide bor under resan på ett B&B i närehten till Bialowieza.

Särskilda krav
Inga speciella krav ställs på deltagare. Vi gör inga längre vandringar men vi kan komma att vandra några km i skogsterräng.

Anmälan
Resan arrangeras vid ett minnemum av 3 deltagare.

Är du intresserad men vill ha mer information? Fyll i intresseanmälan längst ner på sidan så blir du kontaktad.

 


 

Att få uppleva vild europeisk bison i de stora urskogarna är en fantastisk upplevelse, man får känslan av att befinna sig i en svunnen tid. Europeiska bison hör till den riktiga megafaunan som en gång fanns i Europa, med sina upp till 900 kg så är det idag det största djuret som finns i de Europeiska skogarna. En gång i tiden vandrade de på de europeiska slätterna tillsammans med mammutar, grottbjörnar och ullhåriga noshörningar. Idag finns ca 2500 individer i vilt tillstånd varav ca 1000 i och omkring Bialowieza nationalpark. Bialowieza som park har gamla anor och har haft ett visst skydd redan från 1500 talet då parken bland annat varit avsatt för monarkin som jaktmark. Under den tid som Polen var under Ryssland så användes området som jaktmark av ryska tsarfamiljen och jakt i området var förbjudet för övriga. Skogen fick även på detta sätt ett tidigt skydd och någon större skövling gjordes aldrig. Under tyska och sovjetiska ockupationen under andra världskriget skövlades dock en del av skogen men vissa
delar förbled döck orörda.


Idag finns ca 5000 hektar primärskog kvar som är strikt skyddad. Här finns en fantastisk biologisk mångfald, den mångfald vi tidigare har haft i våra skogar. Bison, europeisk vildkatt, vildsvin, varg, lo, hjortar, rådjur, älg, utter, bäver, mård m.fl. Många hackspettsarter som är beroende av dödved (döda träd) och gammal skog har hos oss helt eller nästa försvunnit. Den vitryggiga hackspetten som det i Sverige bara finns ett fåtal individer av är vanlig i Bialowieza och kan ses regelbundet. Som deltagare på resan kan man förvänta sig att få se bison vid ett flertal tillfällen och ibland på nära håll (även fast man aldrig kan garantera något när det gäller vilda djur). I vissa områden är de ganska vana vid människor och man kan ibland komma så nära som 20- 30 meter. Vintertid är den bästa perioden för att skåda eller fotografera bison, man hittar dem då ganska lätt då de inte rör sig över så stora områden samt att man kan
spåra dem. 

Är man intresserad som fotograf att få höstfärger så kan vi även vid förfrågan arrangera turer under hösten, det är dock då inte lika lätt att hitta dem men i de allra flesta fall lyckas man om man spenderar några dagar. Utöver bison finns väldigt goda chanser att få se och fotografera utter, det finns flera ”hotspots” där man ofta kan komma dem väldigt nära. Kronhjortar och dovhjortar finns det gott om med goda fotomöjligheter. Bäver är även vanliga samt vildsvin. Varg finns det gott om och har man tur kan man få se dem även om man inte ska räkna med det. Det finns vissa platser som är speciellt bra för att spana varg. Vi spenderar kanske en halvdag i alla fall för att spåra dem, oftast hittar man en plats var de slagit ett byte vilket kan vara nog så spännande.

 Följ med på denna resa för att få dokumentera och uppleva Europas sista riktiga urskog och fantastiska fauna!

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1.  Deltagare möts upp i Polen vid flygplats eller färjeläge  av vår lokala polska guide. Samtliga deltagare  färdas sedan tillsammas till  Bialowieza. Under resan bor alla deltagare på ett B&B i utkanten av Bialowieza.

Dag 2. Tidigt på morgonen beger man sig tillsammans med guide  ut  i skogarna  kring Bialowieza för att söka upp skogens riktiga konung, den Europeiska bisonoxen. Förhoppningsvis får man redan första dagen flera fina tillfällen att skåda/fotografera dessa magnifika djur. Korna håller oftast ihop i hjordar medan tjurarna ibland ansluter till en hjord eller vandrar för sig själv. Ibland kan man få se stora hjordar på runt 50 djur vilket för tankarna till prärien och dess släkting i väst. Efter en heldag i de stora skogarna går färden åter till ert B&B.

Dag 3-7. Under dessa dagar fortsätter gruppen att skåda/fotografer bison på olika platser. Ni får förstås under tiden även chans att få uppleva/fotografera andra djur som är typiska för den Europeiska urskogen t ex hjortar, bäver, utter, vildsvin, mängder med fågelarter och om du har riktigt tur varg.


Dag 8 Återfärd med bil tillbaka till flyg eller färja.Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Bialowieza nationalpark