Kanada- Spirit Bear i Great Bear Rainforest

Följ med på en resa  för att uppleva och fotografera de vita "andebjörnarna". Dessa legendariska vita björnar  som kallas  för spirit bears finns bara på ett fåtal öar utmed British Columbias kust. Öarna domineras av mäktig och svårtillgänglig tempererad regnskog. Björnarna lever här ett liv i det dolda. Spirit bears har ansetts som helig bland ursprungsbefolkningen som levt i området. Andebjörnar tillhör även en speciell underart av den vanliga amerikanska svartbjörnen kallad för kermodebjörn (Ursus americanus kermodei). Kermodebjörnar finns inom ett begränsat område längs British Columbias kust. Ungefär 10 % av kermodebjörnarna är vita. Det är en speciell genuppsättning som bidrar till dess unika färg. Om bägge föräldradjur bär på denna gen så kan avkomman bli vit. Man uppskattar att den totala populationen av kermodebjörnar ligger mellan 700- 2000 men ingen vet med säkerhet, ca 100-200 av dessa är "spirit bears".  

Under denna resa fokuserar vi främst på att få fotografera spirit bears. Det är dock inte endast björnarna som är intressanta inom Great Bear Rainforest.  British Columbias regnskogskust med dess öar är unik i världen och få lämnas oberörda när de väl besökt platsen. Här finns en otrolig biologisk mångfald. Ekosystemet och djuren som lever här är till stor del beroende av den enorma mängden lax som leker uppe i älvar och bäckar. Vargar jagar lax i bäckarna precis som björnarna och sjölejon och sälar ses jagar även ofta i älvmynningarna, alla tar del av  överflödet. Under de båtturer vi gör till och från de platser vi fotograferar spirit bears så ser vi  ofta även knölvalar, ibland ser man dem även  jaga fiskstim upp mot ytan vilket är fantastiskt att få bevittna.

Ecowatch Expeditions samarbetar med lokala guider som tillhör de lokala First Nations stammarna (indianstammar) som finns i området. Stammarna har historiskt sett haft en speciell relation till andebjörnarna och de känner till de bästa platserna för att hitta dem. Våra lokala guider har guidat många fotografer och filmteam, bland annat för National Geographic. Att använda sig av lokala guider i området är en del av vår ambition att bedriva ekoturism. Våra guider arbetar inte bara med att guida utan arbetar även för ett utökat skydd för björnarna och de områden de lever i. Tyvärr hotas deras levnadsområde av exploatering och skövling som så många andra platser i världen.  Även laxbeståndet riskerar att minska i takt med överfiske och exploatering. Det är viktigt att människor får upp ögonen för denna plats och att det sätts tryck på myndigheterna att stifta stängare regler för att bevara och skydda British Columbias fantastiska kust. Vi hoppas att genom våra resor kunna stödja deras arbete. En del av inkomsten från resorna går även till organisationen Pacific Wild som arbetar för bevarande i området.

Denna resa är en renodlad fotoresa med  fokus på att få möjlighet att fotografera spirit bears.  Det arrangeras även en  längre resa där det inkluderas  fokus att få  fotografera de unika övargarna inom Great Bear Rainforest. Se vidare  i menyn RESOR

Är du intresserad, hör gärna av dig per telefon eller skicka en intresseanmälan så får du mer information.

    
Reseinformation 

Datum 2019:
30 aug- 5 sept samt 1- 9 sept

Kontakta Ecowatch för prisinformation

Bokning av internationell flygbiljett till Vancouver samt inrikes till Prince Rupert görs av deltagare själv. Vid förfrågan kan EcoWatch hjälpa till med att preliminärboka en flygbiljett som ni sedan själv bekräftar och betalar. 

Särskilda krav

Då vi ofta kommer att befinna oss långt från närmaste samhälle så är det viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition, eftersom vi kommer att göra en del vandringar, dock inga extrema vandringar.

Vad ingår i resan:

Mat
Alla måltider ingår från det att vi lämnat Prince Rupert. Snacks och dylikt står deltagare själv för

Boende
Allt boende ingår. Boendet är enkelt och vi bor på B&B i indianbyarna längs kusten samt ev tält och båt.

Guidning
All guidning ingår.

Transport
Internationellt flyg ingår inte samt inrikesflyg till/från Vancouver från Prince Rupert. 

Allmänt
Vädret kan ibland vara krävande. Tempererad regnskog betyder förstås ett fuktigt klimat. Man ska vara förberedd på regn men det kan även bli många fina klara dagar under hösten. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Riktigt bra regn- och vindtäta ytterplagg, jacka och byxa. Det kan regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg. När det gäller skor rekommenderas ett par medelgoda vandringskängor sam ett par höga stövlar helst vadarstövlar som kan dra upp en bra bit längs benen,  detta för att ge möjlighet att vada över bäckar och älvar. Dagsryggsäck, allt bör packas vattentätt i packpåsar.

Vid anmälan får ni mer utförlig information om den personliga utrustning som krävs.

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  


Dag 1. Denna dag anländer man till den lilla byn Hartley Bay som ligger i hjärtat av Great Bear Rainforest. av British Columbias kust . Till Hartley Bay tar man sig med färja från den lilla kustbyn  Prince Rupert  som ligger allra längst norrut längs British Columbias kust.  


Dag 2-6 Vi fokuserar dessa dagar på att få fotografera spirit bears. Vi reser till ett område som har störst procentuell andel vita kermodebjörnar av alla platser inom Great Bear Rainforest. Vi blir guidade av en lokal guide som tillhör ursprungsbefolkningen i området. Med båt och till fots utforskar vi med hjälp av vår lokala guide de ”hotspots” som finns att besöka inom området. I detta område finns förutom kermodebjörnar även mycket annat att uppleva inte minst det stora antal knölvalar som finns i området,  ofta kan valarna dyka upp väldigt nära  båten. Vi utgår och bor under denna del av resan i en lokal liten by som ligger på en avlägsen ö,  byn är ett mindre indiansamhälle (First Nation). 
 

GAlleri- Great Bear RainforestOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Great Bear Rainforest