Alaska- Katmai National Park -"Bear Creek"


Under denna resa beger vi oss till en plats som vi kallar " Bear Creek".  I dagsläget är det inte många besökare som kommer till detta  område tackvare sin avlägsenhet och på grund av att inte så många känner till denna plats . Platsen ligger längs kusten i den södra delen av  Katmai National Park och är precis som Hallo Bay en fantastisk plats för att fotografera och skåda de laxfiskande grizzlybjörnarna. Naturen är spektakulär med dalgångar som är omgivna av höga berg. I detta område är inte björnarna beroende av tidvattnet för att  komma åt laxen och björnarna jagar därför nästan lax närsom på  dygnet. På vissa platser i älven är vattnet lite djupare och  inte fullt så strömmande där även lax tenderar att samlas. Ibland dyker björnarna under ytan på dessa platser för att fånga laxen. Vattnet är klart och man kan därför även få chans till att få undervattensbilder om man har ett undervattenshus till sin kamera. Det finns en anledning att  BBC har varit på  just denna plats då det är få andra platser där man kan komma björnar så nära när de jagar lax.  Varg finns även i området och har man tur kan man få närkontakt även med laxfiskande varg.

Tältcampen där vi bor har vi precis i närheten av det område där björnarna jagar lax som mest. Från campen har man god översikt över laxälven och man missar därför aldrig några händelser.  Fakum är att man faktiskt inte alltid ens måste lämna tältcampen för att få fotografera både björn och varg.  

Denna resa är ett måste för den björnintresserade och för den som vill förverkliga sin björndrömbild!

    
Reseinformation

Datum 2018
 17- 25 sept 
Fullbokad

Preliminärt datum för 2019
8-16 sept 

Kontakta EcoWatch för mer information. 
 
                  
Kostnad
Pris: 34 500 kr exkl. internationell flygbiljett samt flyg till Kodiak Island.


Särskilda krav
Det är viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition. Vi kommer att vandra några kilometer varje dag till och från tältcamp men det är dock frågan om lätt vandring.

Vad ingår i resans kostnad
All guidning, chartrat flyg till och från Katmai nationalpark från Kodiak Island, nödvändig specialutrustning. 

Alla måltider i fält ingår, eventuellt övriga måltider på restaurang står deltagare själva för. 

Boende

Under tiden i fält bor vi i tältcamp. Två nätter på hotell ingår. En natt vid ankomst till Kodiak Island natten innan utflyg till Katmai samt en natt i anslutning till den dag vi kommer tillbaka från fält. Ibland kan vädret hindra en från att flyga ut den planerade dagen, eventuella extra övernattningar på hotell pga dåligt väder står deltagare själv för.
 
Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
Sovsäck och liggunderlagRegnskydd för kamera och utrustning!

Anmälan
Görs via  intresseanmälan längst ner till vänster eller via boka resa i menyn eller kontakta EcoWatch.


Efter anmälan ges mer detaljerad information om området vi reser till samt en utförlig utrustningslista.

 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

17 sept. Vi möts upp på Kodiak Island eller den lilla fiskebyn Homer  för att där nästa dag flyga vidare till vår slutgiltiga destination i Katmai National Park.

18 sept: Idag  flyger vi vidare med chartrat sjöflyg till Katmai National Park. Tidpunkt för avfärd är väderberoende, vädret kan ibland vara för tufft för att flyga och man får vara beredd på att man kanske får vänta. Väl uppe i luften tar flygturen ca 1 timme. Har man tur är det klart väder vid flygturen och man får då en fantastisk utsikt över Katmaikustens höga berg. Väl på plats börjar vi med att slå upp vår camp som kommer att utgöra vårt basläger under dagarna som följer.  Från platsen där vi sätter upp vår camp är det inte mer än några lättvandrade km till  platsen där björnarna fiskar som mest efter lax. Under bra år då det är gott om lax så kan det samlas ett stort antal björnar, man kan ibland räkna bort mot 10 -15 björnar inom ett  begränsat område. Platsen är precis som Hallo Bay en mycket vacker plats som ligger längs Katmais kust, höga omkringligande berg och älvar som slingrar sig igenom dalgångarna.  

18-24 sept: Vi fortsätter under dessa dagar att skåda och fotografera björnarna i området. Efter några dagar brukar man lära sig att känna igen vissa individer och man brukar då  även kunna urskilja olika beteenden hos olika invivider, man kan lära sig en hel del om björnbeteende under dessa dagar om man är observant. I området så är björnarna ganska spridda och vi kommer få chans att fotografera dem i lite olika miljöer. En plats där de jagar lax förutom de lite mer traditionella laxälvarna är vid en liten lagun som brukar vara full med lax. Alla björnar har olika teknink när det gäller att fiska och vissa dyker och jagar under vattenytan. Det finns då möjlighet att med rätt utrustning och lite tur få fotografera laxfiskande björn under ytan då vattent i lagunen är väldigt klart. Vi gör vårt bästa att assistera den som är intreeserad av att göra ett försök. I övrigt finns det väldigt fina möjligheter till actionbilder när björnarna springer fram och tillbaka i de grunda bäckarna/älvarna för att fånga lax; vattnet skvätter och björnarna kastar sig ivrigt fram i vattnet efter laxen. 

24 sept: Denna dag blir vi enligt planerna upplockade av vårt flyg för att ta oss tillbaka till civilisationen. Återigen kan vi få stanna någon dag extra eller även flyga hem någon dag tidigare beronde på vädersituationen. Man bör därför alltid ha minst en gärna två bufferdagar innan bokat internationellt flyg tillbaka hem. Väl tillbaka så checkar vi in för en natt på hotell antingen i Homer eller på Kodiakön.

25 Sept:  Bufferdag- stanna för att upptäcka Homer eller Kodiaköns omgivningar på egenhand. Flyg rekommenderas tillbaka till Anchorage tidagst med det senaste flyget på kvällen denna dag. Ifall vi blir fast i fölt en extra dag i fält så finns det då möjllighet att flyga direkt vidare samma dag.  

 

GAlleri- Katmai National ParkOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Alaska, katmai National Park