Alaska- Katmai National Park -"Bear Creek"


Under denna resa beger vi oss till en plats som vi kallar " Bear Creek".  Det inte många besökare som kommer till detta  område tackvare sin avlägsenhet. Platsen ligger längs kusten i den södra delen av  Katmai National Park och är  en fantastisk plats för att fotografera och skåda de laxfiskande grizzlybjörnarna. Naturen är spektakulär med dalgångar som är omgivna av höga berg. Vår tältcamp har vi vid en liten lagun precis i närheten av det område där björnarna jagar lax som mest. Från campen har man god översikt över laxälven och man missar därför aldrig några händelser.  Fakum är att man faktiskt inte ens alltid måste lämna tältcampen för att få fotografera både björn och varg.  I detta område är inte björnarna som på många andra platser längs kusten beroende av tidvattnet för att  komma åt laxen, björnarna jagar därför nästan lax närsom på dygnet. Man får  chans att fotografera björnar som på olika sätt jagar lax. På en plats längs älven där det är lite djupare och klarare vatten jagar vissa björnar lax genom att dyka under ytan. Med rätt utrustning finns det då chans att med lite tur få fotografera laxfiskande björn under ytan! På en annan plats kan björnar smyga från älvkanten på land för att sedan hoppa friflygande rakt ut i älven för att fånga lax!  I övrigt finns det väldigt fina möjligheter till actionbilder när björnarna springer fram och tillbaka i de grunda bäckarna/älvarna för att fånga lax; vattnet skvätter och björnarna kastar sig ivrigt fram och tillbaka i vattnet efter laxen. Förutom björn så finns ofta  varg i området och har man tur kan man även få chans att fotografera laxfiskande varg.
 

    
Reseinformation

Datum 
13- 23 sptember 2024

                  
Kostnad
Kontakta EcoWatch för mer information


Särskilda krav
Det är viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition. Vi kommer att vandra några kilometer varje dag till och från tältcamp men det är dock frågan om lätt vandring.
 
Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
Sovsäck och liggunderlagRegnskydd för kamera och utrustning!

Är du intresserad av resan gör du en intresseanmälan längst ner till vänster  så blir du kontaktad.

Efter intresseanmälan får man detaljerad information om de områden vi reser till samt en utförlig utrustningslista.


 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Deltagare möts upp på Kodiak Island. Information ges inför flyget ut till Katmai National Park dagen efter.

Dag 2: Idag  hämtas deltagare för att flyga  vidare med chartrat sjöflyg ut till Katmai National Park och tältcampen vid Bear Creek. Tidpunkt för avfärd är väderberoende, vädret kan ibland vara för tufft för att flyga och man får vara beredd på att man kanske får vänta. Väl uppe i luften tar flygturen ca 1 timme. Har man tur är det klart väder vid flygturen och man får då en fantastisk utsikt över Katmaikustens höga berg. Väl på plats gör alla sig hemmastadda i den tältcamp som utgör vårt basläger under hela turen.  Vi beger oss sedan så fort som möjligt för att redan första dagen fotografera de laxfiskande björnarna. Från tältcampen är det inte mer än knappt 1 km till  platsen där björnarna fiskar som mest efter lax. Under goda laxår så kan det samlas så många som 10 -15 björnar inom ett  begränsat område. 

Dagar i fält: Vi fortsätter under dessa dagar att skåda och fotografera björnarna  i området. Efter några dagar brukar man lära sig att känna igen vissa individer och man brukar då  även kunna urskilja olika beteenden hos olika invivider, man kan lära sig en hel del om björnbeteende under dessa dagar. 

Dag 9: Denna dag blir vi enligt planerna upplockade av vårt flyg för att ta oss tillbaka till Kodiak Island. Återigen kan vi få stanna någon dag extra eller även flyga hem någon dag tidigare beronde på vädersituationen. Man bör därför alltid ha minst en gärna två bufferdagar på Kodiak samt innan bokat internationellt flyg tillbaka hem. Villl man ha förslag till aktiviteter under bufferdagar så hör gärna av dig till EcoWatch. Vi övernattar en natt på hotell på Kodiak efter vi kommit tillbaka från fält som ingår i kostnaden.


 

GAlleri- Katmai National ParkOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Alaska, katmai National Park