Alaska- Katmai National Park- Hallo Bay

loading...

Hallo Bay är ett sant paradis för naturfotografen. Hallo Bay ligger inom Katmai National Park på Alaskas sydvästra kust och kan räknas till världens bästa platser för att fotografera björn. Området hör till ett av de björntätaste i världen. Björnarna är extremt toleranta och likgiltiga inför människors närvaro och man kan komma dem ovanligt nära. En av grunderna till björnarnas unika tolerans och förtroende för människan är att björnarna i Hallo Bay under en lång tid varit skyddade från jakt, de ser därför inget hot i människan. Guidade grupper kommer numera med jämna mellanrum till Hallo Bay och en positiv tillvänjning vid människors närhet har skett, många individer har blivit såkallt habituerade. Det unika förtoende mellan björn och människa som har skapats ger en möjlighet att vid älvarna sitta och studera och fotografera björnarna på nära håll när de fiskar lax. Björnar kan ibland passera bara på några meters avstånd. Ibland kan man få det ultimata beviset på förtroende genom att en björnhona lägger sig och diar sina ungar precis intill där man sitter! Det är en otrolig och magisk upplevelse att få en chans till att få uppleva deras värld. Naturen i Hallo Bay är dessutom storslagen med hav, stränder, grässlätter, berg och glaciärer.

Förutom björn har man chans att få fotografera och skåda Hallo Bays övriga rika djurliv. Minst en revirhävdande vargflock brukar uppehålla sig inom Hallo Bay och har man tur kan man få chans att fotografera varg som precis som björnarna utnyttjar laxen som föda. Orädda rävar brukar ibland dyka upp, det är inte ovanligt att man får sällskap av dem vid tältcampen när man äter frukost. Här finns ett rikt fågelliv, vadare, simfåglar, och rovfåglar så som vithövdad havsörn, pilgrimsfalk, kärrhök och jaktfalk. 

Hallo Bay är svårtillgängligt och nås endast med små chartrade flyg, därför är det få andra besökare på  denna plats. Våra fotoexpeditioner till Hallo Bay ger en drömmöjlighet till fantastiska björn- och naturbilder.  Vi reser alltid i små grupper max 5-6 personer. Istället för att övernatta på en lodge eller på båt, bor vi istället i tältcamp på nära vandringsavstånd till händelsernas centrum. På så sätt missar vi inte en sekund av intressanta händelser som man annars så lätt missar då man transporterar sig fram och tillbaka från lodge eller båt. Många kända professionella naturfotografer och filmare har besökt Hallo Bay. Bättre chans till den perfekta  björnbilden kan man knappast få någon annanstans. Kom med på denna tur och förverkliga din björndrömbild!

Vi arrangerar både rena fotoexpeditioner  till Hallo Bay samt turer för de som är mer intresserade av att bara skåda och uppleva björn och Alaskas övriga fauna.
 

    
Reseinformation                          

 2024 -  13-23 sept 

Kostnad
59 000 kr  kostnaden är  exkl, internationell flygbiljett samt flyg till Kodiak Island.


Särskilda krav
Det är viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition. Vi kommer att vandra några kilometer varje dag till och från tältcamp men det är dock frågan om lätt vandring.

 
Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.


Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
Sovsäck och liggunderlagRegnskydd för kamera och utrustning!

Är du intresserad av resan gör du en intresseanmälan längst ner till vänster  så blir du kontaktad.

Efter intresseanmälan får man detaljerad information om de områden vi reser till samt en utförlig utrustningslista.
 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Vi möts upp antingen på  Kodiak Island flygplats för att där nästa dag flyga vidare till vår slutgiltiga destination Hallo Bay i Katmai National Park. Första natten övernattar alla deltagare på hotell på Kodiak Island. 

Dag 2: Om allt klaffar med vädret planerar vi att under denna dag flyga med sjöflyg ut till Hallo Bay. De små sjöflygen är väderberoende, vädret kan ibland vara för tufft för att flyga och man får vara beredd på att man kanske får vänta någon dag eller två innan man kan flyga ut. Väl uppe i luften tar flygturen ca 1 timme. Vid klart väder kan man under färden blicka ut över ett fantastiskt vildmarkslandskap med mäktiga berg, glaciärer och grässlätter. När vi anlänt i Hallo Bay slår vi upp vår tältcamp några kilometer bort från laxälvarna där björnar oftast håller till. Under dagarna som följer kommer vi att på ett unikt nära håll kunna fotografera/skåda björnar när de fiskar i älvarna. Lax vandrar upp i älvarna för att leka och älvarna kan ibland nästan som koka av lax. Förutom laxfiskande björnar har man även goda möjligheter till att fotografera björnar som på stränderna letar efter musslor, björnar som rör sig på de stora grässlätterna, björnungar som leker mm. I och med att vi stannar inom samma område under flera dagar har vi chans att få fotografera och bevittna många olika händelser och beteenden. Efter några dagar lär man sig även att känna igen vissa individer vilket oftast gör det hela lite mer intressant. Förutom björnar har man även stor chans att få se och ibland även fotografera varg. Man kan ofta höra de yla under tidig morgon samt se spår efter dem längs stranden. Fågellivet är rikt med bland annat mäktiga vithövdade havsörnar längs älvarna, jakt- och pilgrimsfalk kan även ibland ses jaga fågel över slätterna.  Ute i havet kan man ofta iaktta havsuttrar som ligger och flyter på rygg och knackar sönder sjöborrar med sten på magen, sälars huvuden dyker upp ur vattnet då och då och ibland kan man även få se valar på avstånd. 

Dagarna som följer:  Vi fortsätter att skåda björnarna i Hallo Bay. Varje dag bjuder ofta på nya fotomöjligheter; björnar som konkurrerar om de bästa fiskeplatserna, honor som försvarar sina ungar mot stora hannar, honor som lär sina ungar fiska och leta musslor, kullsyskon som testar sin styrka genom att leka hejdlöst på grässlätterna. Under vår vistelse kommer vi att upptäcka större delarna av Hallo Bay-området.


Dag 8. Flyg kommer och plockar upp oss någon gång under dagen för att ta oss åter till civilisationen. Återigen är upphämtningen beroende på väder och vid dåligt väder kan vi få vänta någon dag eller alternativt bli hämtade någon dag innan. Vi övernattar efter återkomst en natt på hotell på Kodiak Island.

Bufferdagar:  Vi rekommenderar att ha  en eller två dagar som buffert  innan vidare flyg från Kodiak och  internationellt flyg hem för att försäkra sig emot förseningar på grund av dåligt väder. Man kan med fördel planera ett beök till Denali nationalpark eller någon annan destination efter turen till Hallo Bay för att utnyttja bufferdagarna på bästa sätt.  EcoWatch hjälper gärna till med förslag om så önskas. 


 

GAlleri- Katmai National Park


Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resan


Karta- Alaska, HAllo BAy