Alaska- Katmai National Park, Hallo Bay/ Brooks FAlls

loading...


Vi reser till Katmai National Park som ligger på Alaskas sydvästra kust. Katmai  består av ”riktig vildmark” som endast nås med mindre bushflyg.  Denna resa tar dig först till en plats som ligger längs nationalparkens fantastiska kust. Hit tar sig endast ett fåtal beökare tar sig för att skåda och fotografera björn.  Som om det inte vore nog så besöker vi ytterliggare en plats inom nationalparken, världsberömda Brooks River Falls. Här får man möjlighet att fotografera de laxjagande grizzlybjörnarna i Brooks klassiska vattenfall .

Katmais kuststräcka  är spektakulärt vacker. Här finns havet med stränder, grässlätter omgivna av berg och björnar nästan vart man än vänder sin blick. På vissa platser längs kusten samlas ett stort antal björnar för att beta det näringsrika gräset som finns på de stora grässlätterna. Vissa av dessa platser  fungerar även under tidig sommar (paringssäsongen) som en mötesplats för björnarna. Det är inte ovanligt att man kan räkna upp mot 40 björnar inom ett begränsat område. Juni månad är en högintressant månad, man kan under denna period få bevittna intressanta sociala interaktioner mellan björnarna och lära sig en hel del om björnbeteende. Perioden erbjuder även oftast fantastiska fotomöjligheter.  Stora hannar är ofta på plats för att uppvakta björnhonorna och ibland utbryter det våldsamma kraftmätningar mellan de stora hannarna i konkurrensen om honorna. Lite bortom de områden där flest björnar håller till kan man även under denna tid få se honor med små årsungar. Katmai är även rikt på annat djurliv; man har goda chanser att få se varg, mäktiga vithövdade havsörnarna och många andra fågelarter.

I inlandet av nationalparken vid sjöarna Naknek och Brooks lake ligger Brooks River Falls.   Brooks River Falls är världskänt för sina björnar som jagar lax i vattenfall. Björnarna söker sig till dessa fall varje år redan från slutet av juni till augusti för att jaga lax i forsarna och vattenfallen, det kan samlas så många som uppemot 30-40 st björnar. Många har sett de klassiska bilderna med hoppande lax i vattenfall och en björn som gapandes står och väntar på att fånga laxen. Denna tur ger dig chansen att få just denna bild! Brooks Falls är betydligt mer välbesökt jämfört med övriga platser inom nationalparken så man får räkna med att få samsas med många andra björnskådare. Antalet besökare under den period vi besöker platsen brukar dock för det mesta inte utgöra något större problem för själva fotograferandet. Man fotograferar björnarna vid fallen från plattformar för att  björnarna inte ska bli störda.  Vi besöker platsen under 1-2 dagar för att säkra den klassiska björnbilden! 

Hur kommer det sig att man kan vara så nära björnarna? Björnarna inom Katmai National Park är på många platser vana vid att då och då få besök av oss människor, de har även varit skyddade från jakt sedan långt tillbaka i tiden. De har på så sätt lärt sig att människor inte utgör något hot.  Detta är delvis orsaken till att björnarna i stort sätt är likgiltiga inför människors närvaro. Björnarna passerar ofta på nära avstånd helt oberörda och ser oss människor för det mesta som ett helt naturligt och ointressant inslag i deras miljö. Björnarnas avslappnade attityd mot männinskor gör att man på ett tryggt sätt får chans att uppleva björnarnas värld.  Det är en unik och otrolig upplevelse!   

    
Reseinformation                          

Datum 2024
Preliminärt datum  
25 juni- 5 juli


Kostnad
Kontakta oss för pris


Särskilda krav
Du bör vara i normal god kondition. Vi kan vandra från ca 5-20 km varje dag det är dock frågan om vandring i lätt terräng längs stigar och strand.
 
Allmänt
Vädret på Alaskas sydvästra kust kan ibland vara krävande med vind och en del regn. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Fullgoda regn- och vindtäta ytterplagg.  Det kan ibland regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg.
Sovsäck och liggunderlagRegnskydd för kamera och utrustning!

Är du intresserad av resan gör du en intresseanmälan längst ner till vänster  så blir du kontaktad.


Efter intresseanmälan får man detaljerad information om de områden vi reser till samt en utförlig utrustningslista.

 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Vi möts denna dag upp på Kodiak Island  för att där nästa dag flyga vidare till vår första destination i Katmai National Park. Vi övernattar en natt på hotell. 

Dag 2: Idag  flyger vi ut med chartrat sjöflyg till kusten av Katmai nationalpark . Tidpunkt för avfärd är väderberoende, vädret kan ibland vara för tufft för att flyga och man får vara beredd på att man kanske får vänta. Väl uppe i luften tar flygturen ca 1 timme. Vid klart väder kan man under färden få blicka ut över ett fantastiskt vildmarkslandskap. När vi anlänt slår vi upp vår tältcamp några kilometer bort från det område med mest björnaktivitet. Under dagarna som följer kommer vi att på ett unikt nära håll kunna skåda och fotografera björnar. Under juni månad är det paringssäsong för björnarna. Ofta kan faktiskt björntätheten i Hallo Bay vara som störst under den här perioden. De stora hannarna utmanar varandra i konkurrensen om honorna, många riktigt stora hannar brukar vara på plats. Ibland kan det utbryta rejäla slagsmål mellan jämstora och dominanta hannar i kampen om honorna. Under juni så betar björnarna det nyuppkommna näringsrika gräset på slätterna, på dessa slätter kan ibland upp mot 30-40 björnar samlas. I och med att vi stannar inom samma område under flera dagar får vi chans att få bevittna många olika händelser och beteenden. Det är inte bara björnar man får chans att skåda med lite tur kan man även få se varg. Vargarna rör sig till och från i området och har man inte turen att få se dem så brukar man ofta få höra dem yla och se spår efter dem längs stränderna. Fågellivet är rikt med bland annat mäktiga vithövdade havsörnar längs älvarna, jakt- och pilgrimsfalk kan även ibland ses jaga fågel över slätterna. Ute i havet kan man ibland få iaktta havsuttrar som ligger och flyter på rygg och knackar sönder sjöborrar med sten på magen, sälars huvuden dyker upp ur vattnet då och då och ibland kan man även få se valar på avstånd.

Dag 2 till 9: Vi fortsätter att skåda björnarna.  För varje dag som går får man en alltmer större inblick i björnarnas vardag och dess beteenden. Man kan få se stora hannar som utmannar varandra, honor som försvarar sina ungar mot stora hannar, honor som lär sina ungar leta musslor, kullsyskon som testar sin styrka genom att leka hejdlöst på grässlätterna. Varje dag har man chans att få se och uppleva något nytt. Under vår vistelse kommer vi att se och upptäcka stora delar av närområdet till vår vildmarkscamp. 

Dag 10. Flyg kommer och plockar upp oss någon gång under dagen för att direkt flyga vidare till Broks Falls för att där fotografera och skåda björn som jagar lax i vattenfallen. 

Dag 8- 10  Under dessa dagar fotograferar vi de laxfiskande björnarna vid Brooks River vattenfall.  Vi kommer dit precis ibörjan av laxleken och björnarna brukar då ofta vara ivriga på att jaga lax .

Dag 11. Flyg tillbaka till Kodiak Island. Turen avslutas men man kan förstås själv välja att förlänga sin vistesle på Kodiakön eller i Alaska. 

GAlleri- Katmai National ParkOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Alaska, HAllo BAy