Svalbard- isbjörnsfotoexpedition med båt


 Under dessa  resa fokuserar vi allra främst på att få fotografera och skåda isbjörn. Under vår och tidig sommar är det oftas fortfarande gått om is och det är därför en bra tid för just isbjörn.  Chanserna är väldigt goda att få många fina fototillfällen. Ibland kan det förekomma strandade valkadaver och då kan det samlas ett stort antal isbjörnar, det har faktiskt hänt att man sett upp mot ett dussin isbjörnar runt ett kadaver. Nu är det dock tyvärr långt ifrån varje år man hittar strandade valkadaver men har man turen med sig så erbjuder det fantastiska fotomöjligheter. Under båtturer runt Svalbard finns det även möjlighet att få uppleva och fotografera en stor del av Svalbards övriga djurliv. För att vara Arktis så är Svalbard artrikt, detta beror mycket på att golfströmmen gör att klimatet blir mildare än på många andra håll i Arktis. Under våren anländer hundratusentals fåglar för att häcka. Här finns även svalbardsfjällräven som inte är sen att utnyttja fåglarna som en födoresurs. På Svalbard finns även en unik underart av ren, den är kortbent och lite mer kompakt än renen på fastlandet. Av det marina djurlivet så har man goda chanser att få se flera arter val, knölval ser man ganska ofta, har man tur får man se vitval som är en art som är typisk för Arktis. En annan typisk art för arktis är valrossen. Valrossen var i mitten av 1900-talet nästan utrotad runt om Svalbard men har nu ökat och idag finns ett flertal kolonier.  

Vi färdas under denna tur med antingen segelskuta eller  fartyg beroende på antal deltagare.  Vi reser normalt sett  med ovanligt små grupper på endast  6-10 personer. Vi har Zodiacbåtar med oss för landstigningar samt för att komma djurliv närmre. Vi kan arrangera detta  fotoäventyr till ett för deltagarna väldigt  attraktivt pris som ofta ligger långt under andrta researrangörers pris.  Kontakta gärna EcoWatch om du är intressead av att med ett mindre sällskap göra en isbjörnsexpedition runt Svalbard.

Reseinformation                          

Expeditioner med båt arrangeras vid förfrågan med minimum 5-6 personer. Samla ihop dina fotokompisar så utformar vi en expedition utefter gruppens egna önskemål.    
  
Båtturerna vi gjort och brukar göra är fotoinriktade och vi fokuserar då främst på isbjörn.   

Kostnad
Kostnaden ligger på från
39- 65 000 kr per person för 10 dagar.  Kontakta EcoWatch för närmre prisinformation


Flygbiljettpris till Lonyearbyen, Svalbard ingår inte i resans kostnad och beräknas ligga mellan 4000-6000 kr beroende på hur långt innan man bokar.


Särskilda krav 
Inga speciella krav

Vad ingår

Mat 
Alla måltider ingår.

Boende 
Under expeditionen bor vi ombord på båten under hela perioden. Om det inte finns flyg som anländer till Longyearbyen lämplig tid för direkt anslutning till båt så står deltagare själv för eventuell hotellövernattning natten innan .


Allmänt
Vädret på Svalbard kan ibland vara krävande. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras. 

Kläder och personlig utrustning
Varma kläder! Det är kallt och rått även sommartid i arktis så flera lager med kläder gäller. Underställ och fleece och skaljacka och byxa. Om ni har egen kikare eller tubkikare så tas den med fördel med. 

 

_____________________________________________


Så här kan turen se ut                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Ankomst Longyearbyen. Vi möts upp på flygplatsen och åker gemensamt till ett hotell  för en första övernattning i Longyearbyen på fasta land. På hotellet går vi bland annat igenom den ungefärliga planerade rutten för turen.

 

Dag 2. Denna dag åker vi tidigt på morgonen ner gemensamt till båten. Ni får era kojplatser tilldelade och vi packar iordning och gör oss hemmastada inför turen. Innan vi kastar loss går vi igenom säkerhetsdetaljer inför färden.  Under kommande dagar kommer vi att besöka  spektakulära platser med glaciärer som stäcker sig ut mot havet, mäktiga fjordar och platser som erbjuder bland de bästa möjligheterna till att få uppleva och fotografera Svalbards fantastiska djurliv. Få lämnas oberörda av detta fantastiska landskap.  Vårt första mål blir att segla upp till en valrosskoloni för att där fotografera denna typiska arktiska djurart. Valrossen är ett facienrande djur, en bjässe som kan väga upp till 2 ton! Valrossarna har ökat sakta sedan jakten förbjöds 1952, idag har Svalbard en population på ca 4000. När vi når valrosskolonin samma dag eller eventuellt andra dagen så spenderar vi en del tid för att fotografera. 

Dag 3-8 Vi fortsätter vår seglats norrut och upp mot drivisen.  Det är här vi har bäst chans att få fotografera isbjörn, vi håller ögonen öppna under vår avancering norrut.  Under vår seglats så besöker vi även flera fågelberg där tusentals fåglar häckar på klipporna så som spetsbergsgrissla, lunnefågel, alkekung mfl. Fågelbergen kan erbjuda väldigt fina fotomöjligheter. Av de marina däggjuren får man även se en hel del säl då främst ringsäl och storsäl, har man tur kan man få se och fotografera val så som t.ex knölval, vitval och späckhuggare. 

Dag 9. Vi är åter i Longyearbyen. Sista natten checkar vi in hotell i Longyeaerbyen för att sista natten få sova i en riktig säng och på kvällen få äta en gemensamm avslutningsmiddag.
 Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Svalbard