Svalbard- isbjörnsfotoexpedition


Svalbard består av en ögrupp som ligger ungefär mitt i mellan det norska fastlandet och Nordpolen. Mycket närmare än så här kan man på fasta land inte komma Nordpolen. Naturen på Svalbard är storslagen och mäktig och det är lätt att smittas av ”polarbacillen” som gör att man ständigt vill tillbaka. Svalbard under vårvintern är något speciellt och har mycket att erbjuda fotomässigt. Vi besöker Svalbard under den tid det är som bäst, vårvintern april-maj. Då är det ljust dygnet runt och det  är för det mesta ganska milt väder. 

På Svalbard har man chansen att få se och uppleva djurarter typiska för Arktis och då inte minst isbjörnen. Svalbards isbjörnsbestånd beräknas vara på runt 3 000 björnar, ungefär samma antal människor som bor på Svalbard. Under vårvintern rör sig isbjörnarna ofta längs kusten ute på isarna i jakt på nyfödda sälkutar och då har man stor chans att få se dem. Det är även parningssäsong under denna period och man kan ofta få se hur hannar följer efter honor hack i häl.  Dräktiga honor som går i ide för att föda sina ungar mitt i den smällkalla vintern kommer nu ut ur sina iden, har man tur kan man ibland få observera isbjörnsungarna upptäcka ”den nya världen”. Svalbard är ett av få ställen i världen som man relativt ”lättillgängligt” kan få möjlighet att studera isbjörn i sin naturliga miljö. Isbjörnen är ett fantastiskt djur att få se i vilt tillstånd, en upplevelse man sent glömmer.

Under vår expedition  färdas vi  främst med skoter ibland även kombinerat med hundspann genom det arktiska landskapet.  Vi färdas från Svalbards västkust till östkusten där det är som störst chans att få se och fotografera isbjörn. Klimatet är kallare på östkusten då det inte påverkas av Golfströmmen i samma utsträckning. Detta ger isbjörnarna på östkusten bättre isförhållanden att jaga på. Längs turen stannar vi på strategiska platser för att spana, skåda och fotografera isbjörn då de rör sig längs kusten.

Andra djur vi får chans att se och fotografera är förstås sälar, då oftast ringsäl och storsäl som man ofta kan smyga sig väldigt nära inpå på isarna. Fjällrävar rör sig ofta även ute på isarna i spåren av isbjörnarna på jakt efter bytesrester. På fasta land finns även svalbardsrenen som är en alldeles egen underart. De fågelarter som flyttar under den kallaste perioden börjar under denna period att återkomma.


Förutom den fantastiska faunan så bjuder Svalbard även på en fantastisk natur. Under vår tur kommer vi att besöka imponerande glaciärfronter som mynnar ut i havet. Vi färdas över glaciärer med en fantastisk utsikt över hav och berg, över polarisen och i mäktiga dalgångar. Många väljer att åka till Svalbard under sommaren och får då se större delen av Svalbard från däcket på ett kryssningsfartyg. Detta kan förstås vara en fantastisk upplevelse men att färdas på fasta land och på isen under vårvintern och verkligen få uppleva landskapet är dock något helt annat, lite mer krävande, men naturupplevelsen blir oslagbar!

Reseinformation                          
För mer information om framtida expeditioner till Svalbard kontaka EcoWatch. 

Kostnad 
Flygbiljettpris till Lonyearbyen ingår inte i resans kostnad och beräknas ligga mellan 4000-6000 kr beroende på hur långt innan man bokar.

Särskilda krav 
Då vi kommer att befinna oss långt från närmsta samhälle så är det viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition. I Arktis kan temperaturen sjunka rejält även under vårvinter och man får vara förberedd på att det kan uppstå tuffa väderförhållanden.


Allmänt
Vädret på Svalbard kan ibland vara krävande. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras. 

Kläder och personlig utrustning
Det krävs rejält varma vinterkläder. Bra underställ är viktigt som håller en torr, vindtäta och vattentäta skalplagg samt ordentligt med förstärkningsplagg så som tex dunjacka, fleecebyxor mm. Klädutrustning kan hyras på plats och då även skor. En varm vintersovsäck helst syntetisk och ett liggunderlag anpassat för vinter krävs. I övrigt står Ecowatch för resterande utrustning så som tält och all annan kringutrustning som krävs.
Om ni har egen kikare eller tubkikare så tas den med fördel med. 

Vid intresseanmälan får ni mer utförlig information om resan samt information om den personliga utrustning som krävs.

 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1. Ankomst Longyearbyen. Vi möts upp på flygplatsen och åker gemensamt till hotell för övernattning första natten. På hotellet går vi bland annat igenom utrustning och färdplan för turen.

 

Dag 2. På morgonen hjälper alla till att packa sin och övrig utrustning på skoterkälkarna innan det bär av.  Vi färdas cirka två till fyra mil per dag ibland betydligt längre, lite beroende på terräng, snö och isförhållanden. 

Under den första sträckan i närheten av Longyearbyen kan man ofta få se svalbardsrenar som betar på fjällsluttningarna och det brukar bli några stopp för att fotografera. Vi  når lite senare under första dagen Tempelfjorden, en intressant plats som ligger på västkusten. Här förekommer isbjörn sporadiskt och man ser ofta spår.  Vi passerar en gammal fångststuga (Villa Fredheim) där den legendariska fångstmannen Hilmar Nøis levde som fångstman i drygt 30 år.  Väl i Tempelfjorden beger vi oss ner på havsisen. Fjorden omges av berg som liknar tempel (därav namnet) - det är en otroligt vacker plats. De lodrätta bergsväggarna hyser hundratusentals fåglar som under vårvintern häckar på klippbranterna. Vi stannar ett tag för att skåda/ fotografera fåglarna. I fjorden finns även gott om säl som dessutom är väldigt oskygga och man brukar kunna smyga sig dem riktigt nära när de ligger och solar sig bredvid sina andningshål. Längst in i fjorden finns en mäktig glaciärfront som vi kör närmre för att beskåda. Framåt sen eftermiddag så slår vi läger  vid Tempelfjorden. 

Dag 3. Denna dag beger vi oss vidare  från Tempelfjorden österut via en stor glaciär (60 % av Svalbard består av glaciärer), glaciären breder ut sig hela vägen till östkusten. Att färdas på denna enorma glaciär är som att färdas i en snööken, allt man ser är snö, stora gigantiska fält av snö. När man väl kommit till högsta punkten möts man av en otrolig utsikt över berg och dalar. Från denna punkt går det nerför hela vägen till östkusten. Väl på östkusten börjar vi spana av med kikare för att se om det är några isbjörnar i röresle. Vi letar ofta upp en lämplig utkiksplats varifrån vi även kan spana av isen med tubkikare. 

Dag 4. Denna dag  beger vi oss ut på isen och färdas nu norrut längs isen. Vi färdas mot en av de längre glaciärfronterna på Svalbard, en cirka två mil lång mäktig glaciärvägg som mynnar ut mot havet.

Dag 5-6. Under dessa dagar uppehåller vi oss troligen på östkusten. Öskustens klimat skiljer sig från västkustens klimat, det är ofta betydligt kallare. Golfstömmen påverkar inte östkusten i samma utstäckning som på västkusten. Stora fastfrusna isberg med blåis är det gott om på isarna, här får man en känsla av det riktiga Arktis och det är också här isbjörnarna trivs som bäst.

Dag 6-8. Denna dag  färdas man åter mot inlandet återigen över glaciärer över till västkusten, nu en annan väg än den vi först kom till östkusten denna färd bjuder liksom färden till östkusten på spektakulära vyer över berg och dalgångar då vi stundtals färdas högt uppe på glaciärerna. Vi gör stopp på en del fotomässigt intressanta platser innan vi tar oss till några fjordar på västkusten där vi de senaste åren fått väldigt bra möjligheter att fotografera isbjörnshonor med årsungar. Dessa sista dagar spenderar vi på västkusten med förhoppningen att få fotografera honor med årsungar.

Dag 9. Denna dag börjar vi vår fär tillbaka mot Longyearbyen.  Vi är åter i Longyearbyen någon gång under tidig eftermiddag beroende på väder. Vi packar ihop vår utrustning och beger oss sedan till hotellet för en vällförtjänt dusch! Än är dock inte äventyret slut vi beger oss på kvällen efter en tidig middag till en plats där vi har mycket goda chanser att få fotografera fjällräv på mycket nära håll. Fjällrävarana på denna plats kan ibland komma upp nästan helt intill där man sitter vilket ger fantastiska fotomöjligheter.

Dag 10. Idag är det dags att avsluta resan och flyga hem.

GAlleri- Svalbard



Om du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resan



Karta- Svalbard