Kanada- vargfotoexpedition i Great Bear Rainforest

Följ med på denna unika vargfotoexpeditionen där du får chans till att uppleva och fotografera de unika ölevande vargarna. Tillsammans med vår lokala guide färdas vi med egen båt till bland de mest avlägnsa öarna inom Great Bear Rainforest. På dessa avlägsna öar förekommer det varg som inte är speciellt skygga för människor då de sällan besöks av andra människor. Under de senaste åren har vi  besökt dessa områden kontunuerligt så att  vargarna blivit positivt habituerade (tillvänjda) inför människors närhet, de ser inte något hot i människan. Vi har  utvecklat en ömsesidig respekt där vargarna på ett avslappnat sätt kan komma väldig nära. Det finns inte många platser i världen där man har chans att få uppleva varg  på ett så här nära och intimt sätt!  Under tidigare resor har vi vissa gånger även haft turen att få uppleva vargflockens årvalpar på riktigt nära håll vilket är något helt fantastiskt att få uppleva. Vargarna i området är unika och skiljer sig genetiskt från övriga vargunderarter, de bör enligt många forskare klassifieras som en egen underart. De lever till stor del av föda från havet, lax utgör då förstås en stor del av födan.  Vargarna simmar även mellan öarna i sökandet efter föda, det är inte konstigt att de brukar kallas för sjövargar (sea wolves). 

Vi bor och sover under hela vår vistelse i fält på en båtplattform intill vargöarna.  På båtplattformen har vi tält.. Vi bor alltså inte ombord på en traditionell bobåt utan boformen kan jämföras med en tältcamp. Turen är därför för de som är villiga att campa under enklare förhållanden, ett pris välvärt för att få chans att komma vargarna nära. Trots tidigare resors framgång så bör man vara medveten om att med varg  finns det aldrig några garantier för vad man kommer att få uppleva. Man får vara nöjd även om man "bara" skulle få fotografera varg vid några tillfällen under resan. 

British Columbias regnskogskust med dess öar är i övrigt fantasktist att få uppleva. En miljö som stått orörd från människan. Här fins ett rikt djurliv som man under resan även har chans att få uppleva även om fokus ligger på varg. På de avlägsan vargöarna kommer vi att var  helt ensamma i området då vi har ett  speciellt tillsånd från den First Nation (ursprungsbefolkning) stam vars området tillhör.  En del av resans kostnad går även till denna stam som en conservation fee som hjälper att hålla vargarna skyddade i området. I ambitionen att bidra till bevarande genom resor
 samarbetar även EcoWatch med lokala guider som tillhör de lokala First Nations stammarna (ursprungsbefolkning) i området. Stammarna har historiskt sett haft en speciell relation till de vilda djur som finns i området och de känner till de bästa platserna för att hitta dem. Våra lokala guider har guidat många fotografer och filmteam, bland annat för National Geographic.  Våra guider arbetar inte bara med att guida utan arbetar även aktivt för att få ett utökat skydd för det lokala djurlivet och de områden de lever i. 

Är du intresserad, hör gärna av dig per telefon eller skicka en intresseanmälan så får du mer information.

    
Reseinformation 

Kontakta Ecowatch för mer  informationom resan  samt kostnad

Bokning av internationell flygbiljett till Vancouver samt inrikes till Prince Rupert görs av deltagare själv. Vid förfrågan kan EcoWatch hjälpa till med att preliminärboka en flygbiljett som ni sedan själv bekräftar och betalar. 

Särskilda krav

Då vi ofta kommer att befinna oss långt från närmaste samhälle så är det viktigt att den som anmäler sig till resan är vid god hälsa och inte har några medicinska problem. Du bör vara i normal god kondition, eftersom vi kommer att göra en del vandringar, dock inga extrema vandringar.

Allmänt
Vädret kan ibland vara krävande. Tempererad regnskog betyder förstås ett fuktigt klimat. Man ska vara förberedd på regn men det kan även bli många fina klara dagar under hösten. Färdplanen är beroende av vädrets makter, vid svåra väderförhållanden kan den därför komma att ändras.

Kläder och personlig utrustning
Riktigt bra regn- och vindtäta ytterplagg, jacka och byxa. Det kan regna ihärdigt varför det är speciellt viktigt med fullgoda skalplagg. När det gäller skor rekommenderas ett par medelgoda vandringskängor sam ett par höga stövlar helst vadarstövlar som kan dra upp en bra bit längs benen,  detta för att ge möjlighet att vada över bäckar och älvar. Dagsryggsäck, allt bör packas vattentätt i packpåsar.

Vid intresseanmälan får ni mer utförlig information om resan samt om den personliga utrustning som krävs.
 

_____________________________________________


Färdplan                                                                                                                                                                                  

Dag 1  Vi startar denna dag färden ut till vargöarna  från byn Prince Rupert som ligger längs den allra nordligaste delen av British Columbias kust. Till Prince Rupert flyger man från Vancouver. Vi bor ombord på båt som vi ankrar upp intill platser där varg frekvent uppehåller sig. Från tidig morgon till sen kväll befinner vi oss ute i fält och utnyttjar våra dagar maximalt! 


Dag 2-6. Under dessa dagar befiiner vi oss i princip hela tiden ute i fält för att söka möjlighet att fotografera varg. Vi sitter ofta stilla på strategiska platser för att vänta in vargarna. Har man tur kan man man få se de jaga lax i laxälvarna. Ibland har vi även haft turen att få fotografera årsvalpar.  

Dag 7. Under eftermiddagen lämnar vi vargöarna  och beger oss  tillbaka till Prince Rupert där turen avslutas.

Färdplanen är en riktlinje för turen, den anpassas förstås även efter de rådande förhållanden. Vi lägger upp turen för bästa fotomöjligheter. Vargaktiviteten  kan i de områden vi besöker givetvis variera från år till år, vi koncentrerar oss alltid på de platser där det är mest aktivitet vid det tillfälle vi är där.

GAlleri- Great Bear RainforestOm du vill veta mer om resan så skicka gärna en intresseanmälan så får du mer information om resanKarta- Great Bear Rainforest